výtvarník, řemeslník a hledač

První atelier

První ateliér


V ČKD, kde jsem po vyučení začal pracovat na montážní lince lokomotiv do SSSR, jsem potkal Jaroslava Grepla. S ním jsem prokecal hodiny o všem možném a vypil mnoho piv a kořalek. A tam ve fabrice se začala rodit touha tvořit. Jenže alkohol naše nápady probouzel a zároveň jejich realizaci dusil. Navíc jsem začal jezdit na čundry a lézt do jeskyní a pak po skalách a tak vlastně začal načerpávat a nasávat budoucí tvoření. Proběhlo pár prvních bezvýznamných kresbiček, něco málo vyřezávání do dřeva, kresby péefek a zvadel na čundry a taky komiksové postavičky na téma speleologů.
Po revoluci jsem s Píďulkou (přezdívka Jaroslava) na chvíli ztratil kontakt a setkání po čase přineslo další chuť tvořit. Píďulka z panelákovýho pokoje k nelibosti svojí ženy udělal loutkářskou dílnu. To mě inspirovalo a já začal doma vyřezávat plastiky a následně malovat. Po civilce na Bulovce jsem začal uklízet v Hiltonu na Florenci a to už jsem maloval hodně. Začal jsem objevovat techniky, podklady, různé výtvarné směry a začal chodit na výstavy. Taky do baru Modrá vopice a tam jsem potkal mnoho zajímavých postav, postaviček a kreatur. Stále se opíjel a to nejen životem. Začal jsem kouřit marihuanu a zkusil LSD, začal se zajímat o duchovní věci. Potkal jsem Gapu (Zdeňek Zábranský) a ten mě seznámil s Filipem Kolacím, takže jsem začal řešit vegetariánství a v těch duchovních věcech šel dál. Po silném zážitku na LSD jsem přestal pít a rozhozenej začal docházet na skupinové terapie, k léčitelce, cvičit jógu a dál jsem tvořil. Všechno pulzovalo a oscilovalo, dělal jsem vše a nic pořádně. Pořád jsem chodil do Vopice, místo piv pil čaje a nakonec tam uspořádal jednu z prvních výstav.
Jaroslav začal prodávat jmelí a po rozchodu se svojí ženou se ocitnul u mě doma. Pracoval na stavbě nové haly na letišti. Pak jsme s Jaroslavem založili první atelier na Smíchově ve sklepním bytě. Přes den jsme makali na letišti, pak se přesunuli do aťasu v ulici Kováků, kterej zároveň fungoval jako klubík. Tam za náma chodili pařit známí a my je obsluhovali za peníze, ale každý dal kolik chtěl. A mezitím jsme malovali a tvořili.